De Ruige Hof

Binnen de stadsgrenzen van Amsterdam- Zuidoost ligt Natuurvereniging de Ruige Hof.

De vereniging is in 1986 opgericht om de natuur dichter bij de stadsbewoner te brengen. Daartoe worden tal van activiteiten ondernomen zoals het onderhouden van twee natuurterreinen, enkele tuinen en een natuurcentrum van waaruit veel wordt georganiseerd. De terreinen, die onderhouden worden door vrijwilligers van de Ruige Hof, zijn Natuurterrein Klarenbeek en Natuurterrein de Riethoek. Beide natuurterreinen zijn gemakkelijk te bereiken met fiets, openbaar vervoer of auto. Informatie hierover op de betreffende pagina.

Veel meer informatie over de Ruige Hof vind je in de brochure

Grote hooiland op Klarenbeek in de winter

Activiteiten

Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd. Zo worden er cursussen en excursies gehouden en op aanvraag zijn er specifieke activiteiten voor scholen en bedrijven of kan er een familie-uitje georganiseerd worden. Doorlopend zijn er vogelwandelingen.

In het natuurcentrum (het Tuinhuis) is een bibliotheek en worden allerlei producten verkocht. Dit kunnen producten zijn van eigen terrein, zoals bijvoorbeeld wilgentenen, zaden uit de tuin, zelfgemaakte ansichtkaarten of vogelkastjes. Verder zijn er boekjes of seizoenswandelingen te koop die uitgevoerd kunnen worden op de natuurterreinen. Op het terrein is ook een ijsvogelhut die te gebruiken is door externen.

Tuinhuis

Drie maal per jaar komt het verenigingsblad uit genaamd Natuur bij Huis. Hierin staan allerlei wetenswaardigheden over de natuur, actuele nieuwtjes uit de vereniging en de agenda voor de komende maanden.

Vrijwilligers

Al het moois bij de Ruige Hof kan alleen voortbestaan door de actieve en enthousiaste inzet van vrijwilligers. Zij onderhouden de terreinen en tuinen, maken het verenigingsblad, organiseren tentoonstellingen, werken aan de P.R, etc. Voor iedereen, jong en oud, is wel wat te doen. Het buitenwerk wordt op woensdag en donderdag gedaan (in principe elke woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 ) en op vrijdag (eerste vrijdag van de maand) en af en toe op zondag. Voor gereedschap, handschoenen, laarzen en regenkleding wordt gezorgd en er is deskundige begeleiding aanwezig. Vrijwilligers kunnen ook via de Ruige Hof cursussen volgen op het gebied van natuurbeheer bij Landschap Noord-Holland.
Lees hier meer over het werk van vrijwilligers en hoe je je kunt aanmelden als vrijwilliger.

Jaarverslagen

Jaarverslag 2023
Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2021