Klarenbeek

Klarenbeek in de zomer

Safari

Op safari over zandpaden en bruggetjes door het veenlandschap van Klarenbeek. Je waant je in een andere wereld. Hier komt het oud hollandse cultuurlandschap, zoals dat in de 11e tot en met de 16e eeuw in deze omgeving is ontstaan, weer tot leven. Het is een afwisselend gebied met kleine landschapselementen, zoals bloemrijk hooiland, struweel, rietmoeras, knotwilgen, poelen en slootjes. Ook kunt u er een heemtuin en een medicinale kruidentuin vinden. Vlakbij Klarenbeek ligt de erftuin.

In 2021 heeft het televisieprogramma BinnesteBuiten een item gewijd aan Klarenbeek, één van de twee gebieden die in beheer is bij de Ruige Hof.
Bekijk dit item.

Om de fauna op Klarenbeek te beschermen en rust te gunnen mogen honden niet op Klarenbeek komen, ook niet als ze aangelijnd zijn.

Fotoimpressie Klarenbeek
20150312_163002-moeras
20220122_121541
20220122_121621
Ruige Hof, Kralenbeek
Klarenbeek_eikenlaan_kl
Klarenbeek_reflectie_eikenlaan_kl
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Vogelkijkhut

Achter het natuurcentrum op het erf staat een prachtige vogelkijkhut. U kunt vanaf hier op de Hoge Dijk plas uitkijken. Er is hier dus van alles te zien, zoals: meerkoeten, ijsvogels, wilde eenden, kuifeenden, krakeenden, smienten in winter, krooneend in het voorjaar (zeldzaamheid), diverse ganzen, aalscholvers, dodaars, waterhoenen , futen etc. Bovendien komt er een grote roodwangschildpad regelmatig voor de hut zonnen op de takken die in het water liggen. De vogelkijkhut (ook wel IJsvogelhut genoemd) is te huur, klik hier voor meer informatie.

Jonge ijsvogels

Rietmoeras

Het rietmoeras vormt het centrale deel van Klarenbeek. Omdat riet water zuivert, is de waterkwaliteit uitzonderlijk goed en dat is te merken aan de hoeveelheid en variëteit in soorten waterbeestjes.
Ook vogels weten het riet, dat gedeeltelijk niet ieder jaar gemaaid wordt, zeer te waarderen en zo komt het dat er in de winter regelmatig de roerdomp te horen is en de blauwborstjes het terrein ieder voorjaar weer opzoeken.

Het rietmoeras is maar een van de biotopen op Klarenbeek. Er zijn meer biotopen, zoals bloemrijk grasland en bos.

Goudvink op Klarenbeek

Koolmeespad

Het koolmeespad op Klarenbeek is voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar. Zij kunnen het pad samen met hun ouders lopen, met een schoolklas of tijdens een verjaarspartijtje. Het pad telt 12 onderwerpen over de natuur op Klarenbeek zoals ijsvogel, lijsterbes of Amerikaanse rivierkreeft. Lees meer over het koolmeespad.

Kaart

Bekijk de detailkaart van Klarenbeek

Wandelingen

Hoe kom je bij Klarenbeek?

Klarenbeek is te vinden ten zuiden van (achter) het AMC, tussen de Abcouderstraatweg en het spoor. Bekijk de locatie op Google Maps.

Openbaar vervoer
U kunt met de metro of met Bus 47, 41 of streekvervoer naar station Holendrecht reizen. Vandaar is er een bewegwijzering met groene bordjes aan de lantaarnpalen naar Klarenbeek. Streekbus 120 stopt naast de ingang van het terrein.

Fiets
Met de fiets kunt u het beste richting de Hoge Dijk aan houden die op de ANWB bordjes staat vermeld. Eenmaal in de buurt van Klarenbeek ziet u vanzelf de groene aanduidingsbordjes van Klarenbeek zelf staan.

Auto
Aan de westkant van het terrein ligt een golfterrein. U kunt daar parkeren op het aanwezige parkeerterrein. Klarenbeek ligt aan de overkant van de provinciale weg.