Koolmeespad

Loop het Koolmeespad en ontdek de natuur van Klarenbeek.
Ontmoet onderweg verschillende dieren en bomen.
We vertellen je wat klimaatverandering voor deze soorten betekent.
Verder kun je leuke opdrachten doen.

We wensen je veel plezier!

Voor wie is dit pad bedoeld?

Het Koolmeespad is voor kinderen vanaf een jaar of tien. Je kunt het pad lopen met ouders, schoolklassen en andere groepen, bijvoorbeeld tijdens een verjaarspartijtje.

Hoe werkt het?

Het pad telt twaalf onderwerpen en op twaalf plekken vind je op Klarenbeek een bordje met een QR-code. Deze bordjes zijn bevestigd op paaltjes van het wandelnetwerk, op bankjes of op staande boomstammetjes. Op de plattegrond zijn die twaalf plekken aangegeven met een ʘ.

Heb je een QR-code gevonden? Scan deze dan met je smartphone of tablet (met internetverbinding). Zo kom je op een webpagina met informatie over een natuuronderwerp en een leuke opdracht. Voor de opdracht heb je verder geen materialen nodig. De twaalf onderwerpen staan hieronder bij elkaar.

Koolmees
Korstmossen
IJsvogel
Gewone es
Zwarte els
Lijsterbes
Wilgen
Eikenprocessierups
Kleine beestjes
Amerikaanse rivierkreeft
Paddenstoelen
Water

Route

Je kunt de opdrachten in willekeurige volgorde doen. Wil je toch een route lopen? Begin dan bij het het fietspad, ingang Abcouderstraatweg, zoals aangegeven op de kaart. Loop vervolgens een rondje langs alle QR-codes met de klok mee.

Kaart van het Koolmeespad

Als je alle opdrachten doet, duurt de wandeling ongeveer 1,5  uur. (Vind je de tekst te lang? Doe dan alleen de opdracht en lees thuis nog eens de informatie door.)

Seizoenen

In principe kun je het Koolmeespad in alle seizoenen doen. De ene opdracht is geschikter voor de herfst, de ander juist weer meer voor de lente. Dus kom nog eens terug in een ander jaargetijde!

Website

Alle onderwerpen en nog meer informatie over het Koolmeespad vind je op de website van de Ruige Hof.
We zijn benieuwd wat je van het Koolmeespad vindt. Laat hier een reactie achter.

Wie hebben het Koolmeespad gemaakt?

Het idee voor het Koolmeespad komt van natuurvereniging de Ruige Hof. Leerlingen van groep 8A en 8B van OBS Piet Mondriaan in Abcoude (schooljaar 2021-2022) hebben teksten aangeleverd en de opdrachten bedacht. Ineke Bams Natuurbeleving & Duurzaamheidseducatie heeft het project begeleid. Ook hebben medewerkers en vrijwilligers van de Ruige Hof meegewerkt aan de realisering van het Koolmeespad.

Het Koolmeespad is mogelijk dankzij subsidie van ‘Groen doet goed’. Met dit programma wil provincie Utrecht stimuleren dat kinderen vaker naar buiten gaan, de natuur in.

Foto’s zijn gemaakt door Margriet Koomen, Jetske van den Bijtel of Ineke Bams, tenzij anders aangegeven.

Achtergrondinformatie

Waarom het Koolmeespad?

De koolmees is een algemeen voorkomende vogel. Je kunt hem op Klarenbeek het hele jaar zien en horen. Koolmezen hebben ook te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Daarom hebben we de koolmees gekozen als hoofdpersoon van het pad.

Mensen en natuur

Mensen hebben veel invloed op de natuur. De mensen van de Ruige Hof beheren de natuur van Klarenbeek. Dat doen ze door: maaien, hooien, snoeien en knotten. Ze hopen dat zo bijzondere planten en dieren het hier naar hun zin hebben.
Maar mensen hebben ook op andere manieren invloed op de natuur.

Greppel graven naar de poel in het Schapenland

Klimaatverandering

Klimaatverandering is er altijd al geweest. Maar het gaat nu extra snel door toedoen van de mens. Wij gebruiken namelijk veel energie in de vorm van olie en gas. Deze energie gebruiken we voor verwarming, vervoer, elektriciteit en het maken van spullen en voedsel. Hierbij komen er extra veel broeikasgassen in de lucht. Een bekend broeikasgas is kooldioxide (CO2).

Door die extra broeikasgassen wordt de warmte van de zon vastgehouden. En zo wordt het warmer op aarde. Hierdoor verandert het klimaat, ook in Nederland. Zo hebben we meer en langere droge, warme periodes. Als het regent, kan het harder regenen dan vroeger. En onze winters zijn minder koud.

Dat het klimaat verandert, heeft ook gevolgen voor planten en dieren. Sommige planten en dieren doen het extra goed, andere soorten verdwijnen. Hoe zit dat met de natuur op Klarenbeek? Dat lees je bij de verschillende onderwerpen van het Koolmeespad.

Invasieve exoten

Mensen halen, expres of per ongeluk, nieuwe soorten naar Nederland. Zulke planten en dieren noemen we exoten. Als we er last van hebben, noemen we ze invasieve exoten. Tijdens deze wandeling kom je op Klarenbeek verschillende invasieve exoten tegen die profiteren van de klimaatverandering.

Amerikaanse rivierkreeft op het Duizendguldenkruid landje

Ga verder naar de twaalf onderwerpen die het Koolmeespad telt.