Amerikaanse rivierkreeft

Dit is een onderdeel van het Koolmeespad.

Als je hier loopt, kan het zo maar gebeuren dat je een rivierkreeft tegenkomt. Om jou af te schrikken neemt hij dan een dreigende houding aan.
Het zijn Amerikaanse rivierkreeften. Ze eten van alles: planten, viseitjes, modder en zelfs elkaar. In de winter zul je ze niet zo gauw zien.

Amerikaanse rivierkreeft

Een invasieve exoot

Een exoot is een dier of plant die door mensen naar Nederland is gehaald. Soms zijn ze met zoveel, dat we er last van hebben. Dan noemen we ze ‘invasieve exoot’. Amerikaanse rivierkreeften zijn door mensen in Nederland uitgezet. De dieren hebben de ziekte kreeftenpest meegenomen. Daardoor is de Europese rivierkreeft bijna uit Nederland verdwenen.
We zijn niet blij met Amerikaanse rivierkreeften. Ze woelen veel en daardoor wordt het water troebel. Daar houden veel vissoorten niet van. Ook eten ze veel te veel van de waterplanten. Verder maken ze met hun gegraaf dijken en oevers kapot.

Blauwe reiger

De rivierkreeften hadden lange tijd geen vijanden in Nederland. Maar tegenwoordig worden ze gegeten door vossen, reigers, meeuwen, futen, meerkoeten en grote vissen.


Sloot op Klarenbeek met rivierkreeft

Klimaatverandering

Amerikaanse rivierkreeften komen oorspronkelijk uit landen waar het veel warmer is dan bij ons. Daarom dachten mensen dat ze wel dood zouden gaan als het vriest. Maar dat gebeurt niet. Onze winters zijn niet meer zo koud als vroeger. Bovendien blijken ze onder de grond te kunnen overwinteren.

Leuk weetje

Weet je hoe je kunt zien of een rivierkreeft een mannetje of een vrouwtje is? Bij een vrouwtje zijn de scharen even lang. Bij een mannetje is de rechter schaar iets langer dan de linker.

Opdracht

Nu weet je dat hier kreeften rondscharrelen. Durf je dan wel op blote voeten rond te lopen??? Maak met elkaar een blotevoetenpad. Dat doe je door dezelfde natuurlijke materialen bij elkaar te leggen. Bijvoorbeeld bladeren en daarachter wat anders, bijvoorbeeld takken. En dan weer iets anders, bijvoorbeeld modder. Gebruik hier alleen losse materialen voor.
Als het pad klaar is, kunnen jullie er om de beurt op blote voeten overheen lopen. Als je het nog spannender wilt maken: met een blinddoek voor.

zilverreiger