IJsvogel

Dit is een onderdeel van het Koolmeespad.

Je staat hier bij een broedwand voor ijsvogels. De ijsvogel is een mooie vogel. Je ziet hem niet heel vaak. En áls je hem ziet, is dat vaak in een blauwe flits. Hij is opvallend glanzend metaalblauw van kleur.
Een ijsvogel wordt 16 cm lang en heeft een spanwijdte van 24 tot 26 cm lang. Een ijsvogel vliegt snel en recht en kan daarbij wel 80 km per uur halen! Een ijsvogel maakt een hoog, schel geluid. Hier kun je zijn geluid horen.
IJsvogels eten kleine visjes. Ze loeren vanaf laaghangende takken naar het water op zoek naar een prooi.

Wil je meer weten over de ijsvogels op Klarenbeek? Kijk dan hier.

Dit is de wand in de winter….

…en zo ziet de broedwand er in de zomer uit!

Klimaatverandering

Je zou zeggen: ijsvogels houden van ijs. Maar dat is niet zo. IJsvogels houden juist NIET van koude winters. In een koude winter gaan er dan vaak veel dood. Door klimaatverandering worden de winters warmer en daar profiteren de ijsvogels van. Door die warmte broeden ze eerder, waardoor ze een nestje meer kunnen leggen.

Leuke weetjes

  • IJsvogels wegen gemiddeld 36 gram. Dat is net zoveel als zeven blaadjes kopieerpapier. Een ijsvogel eet per dag net zoveel als dat hij weegt.
  • Hoe onderscheid je een mannetje van een vrouwtje? Aan de snavel. De snavel van het mannetje is helemaal zwart. Het vrouwtje heeft een oranje ondersnavel.
  • Een mannetje versiert een vrouwtje door haar kleine visjes aan te bieden.

Opdracht

Kijk eerst of je ijsvogels hoort of ziet.
Zie of hoor je andere vogels? Hier kun je kijken als je wilt weten welke vogel je ziet.
Doe ook eens je ogen dicht: wat hoor je allemaal?