Korstmossen

Dit is een onderdeel van het Koolmeespad.

In Nederland komen zo’n 700 verschillende soorten korstmossen voor. Je vindt ze op bomen (hout), stenen en op de grond. Er zijn dieren die korstmossen eten. Vogels zoals koolmezen eten kleine diertjes die tussen het korstmos leven. Sommige vogels gebruiken korstmos als nestmateriaal. Hier zie je ‘gewoon schildmos’, een korstmos.

Kijk hier eens goed naar de bomen. Op de stammen groeien mossen en korstmossen. Wat is eigenlijk het verschil?
Mossen zijn groene planten, met blaadjes. Ze houden van vocht. Korstmossen zijn geen planten. Het zijn een alg en een schimmel die samenleven. De algen zorgen voor eten voor de schimmels …. en de schimmels beschermen de algen.Korstmossen zijn er in verschillende vormen. Ze kunnen grijs, groenachtig grijs, geel-grijs, geel, oranje of bruin zijn.

Het korstmos op deze boom, een es, heet ‘gewoon purperschaaltje’.

Luchtvervuiling

Sommige korstmossen zijn heel gevoelig voor veranderingen in het milieu. Als er bijvoorbeeld naast de korstmossen een bedrijf komt dat veel ammoniak (stikstof) uitstoot, verdwijnen de gevoelige soorten. Je ziet dan vooral oranje korstmossen, want die houden van stikstof. Zo kunnen korstmossen iets zeggen over hoe schoon of vuil de lucht is. Hier vind je een kaart met soorten die verdwijnen door ammoniak en soorten die ervan houden.

Dit korstmos heet ‘kopjesbekermos’ – je ziet vast wel waarom het zo heet.

Klimaatverandering

Doordat het warmer wordt in Nederland, verdwijnen soorten die van koele lucht houden. Er komen nieuwe soorten bij die van warme lucht houden.

Leuk weetje

Rendiermos is een struikvormige korstmos die in Nederland in de duinen en op hoge zandgronden op de grond groeit. In Noord-Europa is dit het belangrijkste voedsel van rendieren.

Opdrachten: voelen en kijken

Raak eens een korstmos aan. Hoe voelt dat? Voel ook eens aan een andere korstmos of aan mos. Voel je verschillen?
Kijk ook eens van heel dichtbij. Maak foto’s met je smartphone of tablet van verschillende soorten korstmos. Dan kun je ze nog beter van dichtbij bekijken.