Lijsterbes

Dit is een onderdeel van het Koolmeespad.

Hier sta je bij een lijsterbes.

Lijsterbes

De lijsterbes is een boom die niet hoog wordt (tot 12 meter). Een blad bestaat uit kleine blaadjes. Dat heet een samengesteld blad.
De boom bloeit in mei met witte bloemen in schermen. De bessen zijn oranje en zijn in augustus rijp. In de winter is de lijsterbes moeilijk te herkennen.

Bloemen van de Lijsterbes

De lijsterbes heet zo, omdat lijsters en andere lijsterachtigen de bessen lekker vinden. Lijsterachtigen zijn bijvoorbeeld merels, koperwieken en kramsvogels. Ook spreeuwen lusten de bessen. De bloemen trekken veel insecten aan. Daar zijn de koolmezen weer dol op.
Bij een lijsterbes zitten de takken dicht op elkaar. Daarom is de lijsterbes een geschikte boom voor vogels om zich in te verschuilen en om in te broeden.

Merel. Foto Saxifraga – Piet Munsterman

Klimaatverandering

Net zoals alle bomen halen lijsterbessen CO2 (kooldioxide) uit de lucht. CO2 is een gas dat voor de opwarming van de aarde zorgt.
Door de klimaatverandering zijn de bessen ongeveer een maand eerder rijp dan vroeger. Het kan dus zo zijn dat de bessen al rijp zijn voordat kramsvogels en koperwieken er zijn om ze op te eten. Deze trekvogels komen bij ons overwinteren.

Leuke weetjes

• Mensen kunnen ook lijsterbessen eten, maar ze zijn nogal zuur en bitter. Ze moeten wel goed rijp zijn, anders zijn ze een beetje giftig. Er zit veel vitamine C in.
• De lijsterbes is familie van de roos.
• Vogels zorgen voor de verspreiding van de boom. Ze eten de bessen op en poepen de zaadjes uit.

Opdrachten in augustus

In augustus zijn de bessen rijp.
• Kijk of er vogels van de bessen eten.
• Zoek een lijsterbesboom en tel hoeveel lijsterbessen aan een bosje hangen
(NIET PLUKKEN!).
• Als er lijsterbessen op de grond liggen: stamp op een bes en kijk wat er in zit of eruit komt

Herfstkleur. Foto Saxifraga – Rutger Barendse