Paddenstoelen

Dit is een onderdeel van het Koolmeespad.

Paddenstoelen zie je het hele jaar, maar vooral in de herfst. Dat komt omdat de grond dan nog warm is van de zomer en vochtig door de herfstregen. Paddenstoelen hebben warmte en vocht nodig om te groeien.
Je kunt paddenstoelen vergelijken met vruchten. Een appel is de vrucht van een appelboom. Een paddenstoel is de “vrucht” van een schimmel (zwam). Uit de paddenstoelen komen sporen (een soort zaden) waar weer nieuwe schimmels uit kunnen groeien.

Zwavelkopjes

Bij een paddenstoel denk je al gauw aan de paddenstoel met steel en hoed. Er zijn ook paddenstoelen die er heel anders uit zien. Sommige lijken bijvoorbeeld op een gewei en andere op een aardappel.

Judasoor

Zwammen leven onder de grond of in hout. Er zijn zwammen in de grond die samenleven met bomen. Daar hebben ze allebei wat aan. Via de wortels krijgen de zwammen suikers van de boom. De zwam zorgt voor voedingsstoffen voor de boom.
Heel veel zwammen zijn opruimers. Ze voeden zich met dode bladeren en takken, dennennaalden, dode wurmen en alles wat er op de grond valt. Ze breken het dode materiaal af tot voedingsstoffen waar planten weer van kunnen groeien.
Er zijn ook schimmels die bomen ziek maken zoals bij de gewone es.

Klimaatverandering

Paddenstoelen zijn gevoelig voor klimaatverandering. Zo verdwijnen er soorten, maar er komen ook nieuwe bij. Ook komen sommige paddenstoelen eerder tevoorschijn dan vroeger. Of ze zijn langer te zien.

Gewoon elfenbankje

Leuke weetjes

  • Sommige paddenstoelen zijn giftig. Het gif van de paddenstoelen zit in de paddenstoel, niet aan de buitenkant. Het is daarom niet gevaarlijk om ze aan te raken.
  • Paddenstoelen ruimen meer dan 90% van het dode afval in het bos op. Stel je eens voor hoe het bos eruit zou zien als er geen schimmels waren. Zonder hen zou een bos in zijn eigen afval omkomen!
  • In Nederland komen wel 5000 soorten paddenstoelen voor.

Opdracht

Hier, in het kinderbos, zijn het hele jaar wel paddenstoelen te zien: op de grond, op dood hout of in de struiken. Zoek drie verschillende soorten paddenstoelen. (En in de herfst vijf verschillende soorten.) Geen paddenstoelen plukken!
Welke vind je het mooist?