Wilgen

Dit is een onderdeel van het Koolmeespad.

Op Klarenbeek staan heel veel wilgen. Wilgen houden van natte grond. Ze bloeien in maart-april met katjes. De bomen zijn tweehuizig. Dat wil zeggen dat er wilgen zijn met mannelijke katjes en wilgen met vrouwelijke katjes. De zaden hebben pluizen en worden verspreid door de wind.
Er bestaan veel verschillende soorten wilgen. In Nederland wel tien soorten.

Wilgen knotten in de Grienden

Op Klarenbeek worden de meeste wilgen gesnoeid. Knotten heet dat. Daarom zie je hier veel knotwilgen en grienden (wilgenhakhout).

Wilgentenen

De wilgentenen worden op Klarenbeek voor van alles gebruikt. Voor de ijsvogelwand, schuttingen en een hutje. Ook verkopen we wilgentenen.

De “stoel” op Klarenbeek

Op wilgen leven wel 450 soorten insecten. Dus voor de koolmees en andere vogels is er genoeg te eten!

Wilgen en bijen

Wilgen zijn van levensbelang voor hommels en bijen. Een wilde bij of een hommel die in maart uit haar overwinteringsplek komt, heeft nectar en stuifmeel nodig om aan te sterken. Wilgenkatjes zijn dan een ideale voedselbron.

Wilgenkatjes

Klimaatverandering

Bomen en struiken halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. Dus hoe meer bomen (wilgen), hoe beter.

Wilgen in blad

Leuke weetjes

  • Wilgen zijn de meest voorkomende bomen in Nederland.
  • Als je een tak van een wilg in de grond steekt, groeit er een nieuwe boom uit.
Wilgen griend

Opdracht

Kijk eens bij een wilg. Welk seizoen is het? Staat de boom in bloei? Zie je zaadpluizen? Zit er blad aan of is de wilg nu helemaal kaal?
Welke dieren zijn er te vinden op en rondom de wilg? Zie je ook koolmezen?

Wilg met pluis