Merelpad

herfststemming in De Riethoek
Herfststemming in De Riethoek

Loop het Merelpad en ontdek de natuur van De Riethoek.
Ontmoet onderweg verschillende dieren en bomen.
We vertellen je wat klimaatverandering voor deze soorten betekent.
Verder kun je leuke opdrachten doen.
We wensen je veel plezier!

Voor wie is dit pad bedoeld?

Het Merelpad is voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar. Zij kunnen het pad samen met hun ouders lopen. Of bijvoorbeeld met schoolklassen en BSO-groepen of tijdens een verjaarspartijtje.

Bordje met QR-code
Bordje met QR-code

Hoe werkt het?

Het pad telt twaalf onderwerpen en op twaalf plekken vind je in De Riethoek een bordje met een QR-code. Deze bordjes zijn bevestigd op paaltjes of staande boomstammetjes. Op de plattegrond zijn die twaalf plekken aangegeven met een ʘ en een cijfer.

Heb je een QR-code gevonden? Scan deze dan met je smartphone of tablet (met internetverbinding). Zo kom je op de webpagina met informatie over het natuuronderwerp en een leuke opdracht. Voor de opdracht heb je verder geen materialen nodig. De onderwerpen staan hieronder bij elkaar.

Merel
Appelbomen
Korstmossen
Japanse duizendknoop
Bramen
Berk
Regenwormen
Storm en stormschade
Water en verdroging
Paddenstoelen
Halsbandparkiet
Mol

Route

Je kunt de opdrachten in willekeurige volgorde doen. Wil je toch een route lopen? Begin dan bij de lunchplek, vlakbij de ingang bij de schooltuinen. Loop vervolgens een rondje langs de QR-codes, van 1 t/m 12. Zie ook het kaartje voor de route.

Kaart van het Merelpad

Als je alle opdrachten doet, duurt de wandeling ongeveer 1,5 uur.

(Vind je de tekst te lang? Doe dan alleen de opdracht en lees thuis nog eens de informatie door.)

In De Riethoek
In de Riethoek

Seizoenen

Je kun het Merelpad in alle seizoenen lopen. De ene opdracht is geschikter voor de herfst, de ander juist weer meer voor de lente. Dus kom nog eens terug in een ander jaargetijde!

Website

Alle informatie over het Merelpad vind je op de website van de Ruige Hof.
We zijn benieuwd wat je van het Merelpad vindt. Laat hier een reactie achter.

Wie hebben het Merelpad gemaakt?

Het idee voor het Merelpad komt van natuurvereniging de Ruige Hof. Leerlingen van groep 7A en 7B van basisschool De Rozemarn in Amsterdam Zuidoost (schooljaar 2021-2022) hebben teksten aangeleverd en de opdrachten bedacht. Ineke Bams Natuurbeleving & Duurzaamheidseducatie heeft het project begeleid. Ook medewerkers en vrijwilligers van de Ruige Hof hebben meegewerkt.

Het Merelpad is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van ANMEC uit het NME- fonds van de Gemeente Amsterdam 2022.

Foto’s zijn gemaakt door mensen van de Ruige Hof (Margriet Koomen, Jetske van den Bijtel, Linda Theunissen) en Ineke Bams, tenzij anders aangegeven.


Achtergrondinformatie

Waarom ‘Merel’pad?

De merel is een vogel die het hele jaar rond in De Riethoek te zien is. Merels hebben net zoals andere vogels te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Omdat het minder goed gaat met de merel, is 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Merel.

Merel. Foto Saxifraga-Mark Zekhuis

Mensen en natuur

Mensen hebben veel invloed op de natuur. De mensen van de Ruige Hof beheren de natuur van De Riethoek. Dat doen ze door: maaien, hooien, snoeien en knotten. Ze hopen dat zo bijzondere planten en dieren het hier naar hun zin hebben.

Maar mensen hebben ook op andere manieren invloed op de natuur.

vrijwilligers aan het werk in de Riethoek
Vrijwilligers aan het werk in De Riethoek

Klimaatverandering

Klimaatverandering is er altijd al geweest. Maar het gaat nu extra snel door toedoen van de mens. Wij gebruiken namelijk veel energie in de vorm van olie en gas. Deze energie gebruiken we voor verwarming, vervoer, elektriciteit en het maken van spullen en voedsel. Hierbij komen er extra veel broeikasgassen in de lucht. Een bekend broeikasgas is kooldioxide (CO2).

Door die extra broeikasgassen wordt de warmte van de zon vastgehouden. En zo wordt het warmer op aarde. Hierdoor verandert het klimaat, ook in Nederland. Zo hebben we meer en langere droge, warme periodes. Als het regent, kan het harder regenen dan vroeger. En onze winters zijn minder koud.

Dat het klimaat verandert, heeft ook gevolgen voor planten en dieren. Sommige planten en dieren doen het extra goed, andere soorten verdwijnen. Bij de verschillende onderwerpen van het Merelpad kun je lezen wat klimaatverandering betekent voor de natuur in De Riethoek.

Stikstof

Klimaatverandering is niet de enige reden dat planten en dieren verdwijnen. Door het vele verkeer, intensieve landbouw en industrie zit er steeds meer stikstof in de lucht. Deze stikstof slaat neer op de bodem. Gevolg: de bodem verzuurt en wordt steeds voedselrijker.

Sommige planten doen het daardoor extra goed zoals braam, brandnetel, zevenblad en kleefkruid. Planten die liever op voedselarme grond groeien, verdwijnen. En met deze planten verdwijnen ook insecten die afhankelijk zijn van deze planten. En dat heeft weer gevolgen voor vogels.

Ook in De Riethoek hebben we last van te veel stikstof. Daarover kun je bij verschillende onderwerpen iets lezen.

brandnetel, zevenblad en kleefkruid
Brandnetel, zevenblad en kleefkruid

Invasieve exoten

Ook door mensen komen er nieuwe soorten in Nederland. Mensen halen ze expres uit het buitenland omdat ze die planten en dieren mooi vinden. Of ze komen per ongeluk mee, bijvoorbeeld als zaadje aan de banden van je auto.  

Zulke planten en dieren noemen we exoten. Als we er last van hebben, noemen we ze invasieve exoten. Tijdens deze wandeling kom je in De Riethoek verschillende invasieve exoten tegen die profiteren van de klimaatverandering.

Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop. Foto Saxifraga-Ed Stikvoor

Ga verder naar de twaalf onderwerpen die het Merelpad telt.