Berk

Berkenbast in de winter
Berkenbast in de winter

Dit is een onderdeel van het Merelpad.

Op De Riethoek staan veel bomen. Er staan ook berkenbomen tussen. Kun je die vinden? Lees deze zoektips.
In de winter herken je de boom vooral aan de bast en aan de hangende twijgen. Op de witte bast zitten horizontale streepjes.

Soms zit er in een berk een heksenbezem. Die ontstaat door een schimmel. Het lijkt net een vogelnest, maar het zijn allemaal kleine takjes bij elkaar (foto links).
In het voorjaar komen er frisgroene blaadjes aan de boom. Ook bloeit de boom dan met katjes. Zie je het verschil tussen de mannelijke en de vrouwelijke katjes? De vrouwelijke zijn klein en staan omhoog. De mannelijke katjes staan vaak met z’n tweeën bij elkaar aan het eind van de tak (in een V-vorm).

In de zomer herken je de boom vooral aan de blaadjes en aan de vruchten. De vrouwelijke katjes worden nu ‘vruchtkatjes’. De zaadjes hebben de vorm van een vlindertje of een vogeltje. Ze worden verspreid door de wind .

In de herfst worden de blaadjes geel en vallen ze op de grond.

Klimaatverandering

Bomen zijn heel belangrijk voor het tegengaan van klimaatverandering: ze leggen CO2 (kooldioxide) vast.

Bomen kunnen last hebben van klimaatverandering. Als het erg droog is, verdrogen de blaadjes en laten ze die te vroeg vallen.

Bij berken is nog iets aan de hand. Berken hebben katjes. Mensen kunnen allergisch zijn voor stuifmeel (pollen) van de berk. Door de klimaatverandering maken de berken meer stuifmeel en ze bloeien langer. Dus mensen met deze allergie hebben er meer last van dan vroeger. In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen last van berkenpollenallergie.

Als het regent, zijn er minder pollen in de lucht. Als het droog is, zijn er meer.

Leuke weetjes

  • Als je allergisch bent voor berkenpollen, ben je vaak ook allergisch voor appels en hazelnoten.
  • In Nederland komen in het wild twee soorten berken voor: de zachte en de ruwe. De blaadjes van de zachte berk hebben haren aan de onderkant. Welke berken groeien hier: de zachte of de ruwe?
  • Op levende en dode berkenbomen kan een paddenstoel groeien, de berkenzwam. Deze is het hele jaar te zien.