Bramen

bramenhelling
Bramenhelling

Dit is een onderdeel van het Merelpad.

Op deze helling staan veel braamstruiken. Ook op andere plekken vind je deze struiken.

De struiken bloeien in mei en juni met witte of roze bloemen. Daarna komen de bramen. Ze zijn rijp in augustus en september. De bladeren bestaan uit drie of vijf deelblaadjes.

Braamtakken kunnen meters lang worden. Waar ze de grond raken, maken ze wortels. En zo groeien ze steeds verder.

Braamstruiken zijn belangrijk voor veel dieren. Sommige vinden er een veilig plekje. Merels bijvoorbeeld maken er graag hun nest. Als de bloemen bloeien, komen er veel hommels en bijen op af. Bramen worden door veel dieren gegeten.

bloeiende bramenstruik
Bloeiende bramenstruik

In Nederland groeien steeds meer braamstruiken. Dat komt doordat er veel stikstof in de bodem zit en dat maakt de bodem voedselrijker. Braamstruiken gaan daarvan extra hard groeien. Ook planten zoals brandnetel en kleefkruid houden van een stikstofrijke bodem. Deze planten zie je ook veel in De Riethoek.

bramen
Bramen

Klimaatverandering

Net zoals andere bomen en struiken bloeien braamstruiken eerder dan vroeger. Ook zijn de bramen eerder rijp. Dat komt doordat het steeds warmer wordt.

Leuke weetjes

  • Sommige struiken hebben doorns en andere hebben stekels. Wat is eigenlijk het verschil? Een stekel is een uitgroeisel dat op een twijg of tak zit. Je kunt hem met je nagel eraf halen. Een doorn is een puntig takje. Wat hebben braamstruiken: doorns of stekels?
  • Je mag wel een enkele braam plukken maar geen emmers vol. Daar kan je een boete voor krijgen!

Opdracht

  • Zijn de bramen rijp? Proef er dan één. Eén braam bestaat uit heel veel besjes. Hoeveel besjes tel jij in een braam?
  • Merels maken een veilig nest in de braamstruiken. Lukt het jou om met losse materialen een mooi nest te maken? Is het gelukt, hang hem dan in de braamstruiken. Let wel op: braamstruiken prikken!