Dit is een onderdeel van het Merelpad.
Hier op de helling groeit Japanse duizendknoop. De mensen van de Ruige Hof zijn daar niet blij mee, want het is een invasieve exoot. De plant komt uit Japan. Hij verdringt andere planten. Het is moeilijk om de plant weg te krijgen.
In De Riethoek willen ze dat de plant niet verder oprukt. Dat doen ze door een paar keer per jaar de planten met wortel en al uit te steken. De plantenresten worden bij de overgebleven Japanse duizendknoop gegooid.
De plant is zo’n tweehonderd jaar geleden door een Nederlander uit Japan gehaald. Vanaf zijn kwekerij heeft hij deze plant over heel Europa verspreid.
Het is een mooie plant maar toch zijn de mensen er niet blij mee. Hij verdringt niet alleen duizendknoophoop in mei.andere planten, maar groeit ook dwars door bestrating heen.
Een Japanse duizendknoop heeft rood gespikkelde stengels van een halve tot wel drie meter lang. De bladeren zijn groot (5-12 cm). In de winter sterft de plant bovengronds af. In het voorjaar schiet de plant de grond weer uit.
De wortels van de plant gaan heel diep. Daarom is het zo moeilijk om hem weg te krijgen.
In augustus en september bloeit de plant. Er komen veel insecten op de nectar af. Daarna komen er zaden aan.
Klimaatverandering
Exoten zijn planten en dieren die mensen ingevoerd hebben uit andere landen. Door de klimaatverandering doen veel soorten het goed in Nederland. Daardoor kunnen ze een plaag worden. We noemen ze dan een invasieve exoot.
Hoe zit dat met de Japanse duizendknoop? Het groeiseizoen van deze plant wordt langer en daardoor worden er meer zaden rijp. Maar aan de andere kant zorgen onze natte winters er juist voor dat zaden wegrotten voordat ze ontkiemen. Het is nog niet duidelijk wat de overhand gaat krijgen.
Leuke weetjes
- Je kunt de jonge scheuten van de Japanse duizendknoop eten. Ze smaken een beetje zoals rabarber. Je kunt er bijvoorbeeld siroop van maken.
- Japanse duizendknoop kan zich verspreiden met zaad. Maar ook uit een klein stukje stengel of wortel kan al een nieuwe plant groeien. Waarschijnlijk is de Japanse duizendknoop zo op De Riethoek gekomen (met tuinafval).
Opdracht
Klopt het dat er op de plek van de Japanse duizendknoop weinig andere plantensoorten groeien? Dat gaan we onderzoeken.
Vergelijk eens het stukje met Japanse duizendknoop met een stukje aan de andere kant van het pad. Hoeveel verschillende soorten planten vind je aan de ene kant en hoeveel soorten aan de andere kant?