Korstmossen

Korstmossen op appelboom
Korstmossen op appelboom

Dit is een onderdeel van het Merelpad.

Op deze boom groeien korstmossen. Kun je ze vinden? Ze groeien op meer plekken in De Riethoek.

Wat is een korstmos eigenlijk? Een korstmos bestaat uit een schimmel en een alg. De schimmel beschermt de alg en zorgt voor vocht. De alg deelt suiker en eiwit met de schimmel. Met het blote oog kun je de schimmel en alg niet van elkaar onderscheiden.

Korstmossen vind je op bomen en stenen. Er zijn heel veel soorten die verschillende kleuren hebben: geel, oranje, bruin, grijs of groen. Sommige zijn plat en andere lijken wel een klein struikje.

Vogels gebruiken korstmossen om een nestje mee te bouwen. Er zijn insecten die zich verstoppen in korstmossen.

Groot dooiermos
Groot dooiermos

Vroeger gebruikten mensen korstmossen als kleurstof en medicijn. Nu gebruiken we zo om te zien of de lucht schoon of vuil is. Korstmossen zijn namelijk heel gevoelig voor luchtvervuiling. Zie je veel gladde en gele korstmossen, dan weet je dat er veel ammoniak (stikstof) in de lucht zit. Helaas zie je die korstmossen het meest in onze buurt.

gewoon purperschaaltje op gewone es
Gewoon purperschaaltje op gewone es

Klimaatverandering

Door klimaatverandering verdwijnen soorten die van koude houden uit Nederland. Er komen ook nieuwe soorten bij. Zelfs korstmossoorten die eerst alleen in de tropen voorkwamen.

Leuke weetjes

  • Over de hele wereld komen 20.000 soorten korstmossen voor. In Nederland zijn dat er ongeveer 800. Het is moeilijk om ze van elkaar te onderscheiden
  • Er groeien ook mossen in De Riethoek. Mossen hebben echte blaadjes, korstmossen niet.

Opdracht

Zoek een boom uit en kijk hoeveel verschillende soorten korstmossen je op de boom kunt vinden.

Bedenk een naam voor een van de korstmossen.