Mol

Mol. Tekening van Eva Nkansah

Dit is een onderdeel van het Merelpad.

Mollen zelf zie je niet zo vaak, maar wel de hopen die ze maken. Op dit stukje gras zijn vaak verse molshopen te vinden. Zie je er een?

Mollen zijn kleine zoogdieren die onder de grond leven. Alleen ’s nachts komen ze boven de grond.

Verse molshoop in de winter
Verse molshoop in de winter

Mollen eten vooral regenwormen, maar ook slakken, kikkers, insectenlarven en duizendpoten. Het meeste voedsel vindt hij in zijn eigen gang, want daar vallen de wormen en insecten in. Mollen leggen ook voorraden van regenwormen aan.
Onder de grond is het veilig en daar vinden de mollen hun voedsel. Al gravend maakt een mol hele gangenstelsels onder de grond. De aarde die te veel is, duwt hij met zijn achterpoten naar buiten. Zo ontstaat de molshoop.

Graafpoten van de mol
Graafpoten van de mol. Foto Saxifraga-Rudmer Zwerver

Mollen hebben echte graafpoten, met vijf vingers en een duimpje. De poten zijn onbehaard, net zoals zijn spitse snuit. Een mol heeft geen oorschelpen. Wel ogen: die zijn heel klein en hij kan er een heel klein beetje mee zien. Verder voelt hij met zijn snorharen, neus en staart.
De haren van een mol staan recht in zijn huid geplant. Daardoor kan hij vooruit en achteruit bewegen zonder dat er zand tussen zijn haren komt.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering kan het langere tijd droog zijn of er valt ineens heel veel regen tegelijk. Dat is allebei niet fijn voor de mol.

Als het lang droog is, moet de mol dieper graven om regenwormen te vinden. Als dat te lang duurt, verhongert hij en gaat hij dood.
Als het in korte tijd heel veel regent, kunnen de gangen vol water lopen. Een mol kan wel zwemmen, maar als z’n gangen vollopen, verdrinkt hij.

mol in de riethoek
Mol in De Riethoek

Leuke weetjes

  • Elke mol graaft voor zichzelf. Komt hij een andere mol tegen, dan gaan ze vechten. Behalve natuurlijk in de paartijd: dan gaan mannetjes op zoek naar een vrouwtje.
  • Jonge mollen gaan bovengronds op zoek naar een eigen leefgebied. Dan kun je soms ook overdag mollen zien.

Opdrachten

Zoek een molshoop. Voel er eens in: kun je het gat vinden?

Zitten er ook dieren in de losse grond zoals regenwormen?