Paddenstoelen

houtzwammen
Houtzwammen

Dit is een onderdeel van het Merelpad.

In De Riethoek vind je veel paddenstoelen. Sommige zie je het hele jaar, andere maar een korte tijd.

Sommige mensen denken dat paddenstoelen planten zijn. Dat is niet zo. Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een schimmel. Die schimmel leeft meestal onzichtbaar onder de grond of onder boomschors. Je kunt de paddenstoel een beetje vergelijken met de vrucht van een appelboom (de appel).

Gewoon elfenbankje
Gewoon elfenbankje

Veel schimmels zijn belangrijke opruimers in de natuur. Ze ruimen dood organisch materiaal op, zoals afgevallen bladeren, hout en dode wormen. Stel je eens voor hoe een bos eruit zou zien als alle dode bladeren zouden blijven liggen! De bodemschimmels zetten het organisch materiaal om in voedsel voor planten.

berkenzwam
Berkenzwam

Andere schimmels leven in bomen. Die bomen groeien dan minder goed en gaan uiteindelijk dood. Een voorbeeld daarvan is de berkenzwam die op berken leeft.
Weer andere schimmels leven samen met bomen. De boom levert suikers voor de zwam en de zwam levert voedingsstoffen voor de boom.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering verdwijnen paddenstoelsoorten die van koude houden uit Nederland. Er komen nieuwe soorten bij die van warmte houden.

Bij een aantal soorten verschijnen de paddenstoelen eerder en blijven ze ook langer te zien.

Paddenstoelen zijn niet alleen gevoelig voor klimaatverandering maar ook voor te veel stikstof in de bodem. Daar kunnen ze niet goed tegen en dan verdwijnen ze. Dat is vooral een probleem voor de bomen waarmee de schimmels samenleven.

zadelzwam
Zadelzwam

Leuke weetjes

  • Paddenstoelen zie je vooral in de herfst, maar eigenlijk zijn er het hele jaar wel paddenstoelen te zien.
  • Er komen in Nederland meer dan 5.000 soorten paddenstoelen voor.
  • Sommige paddenstoelen zijn giftig. Wees niet bang als je een paddenstoel aanraakt en daarna je vingers aflikt: een paddenstoel is pas giftig als je er een stukje van eet en doorslikt.
  • Champignons die je in de winkel koopt, zijn ook paddenstoelen.

Opdracht

Zoek een paddenstoel. Kijk er goed naar. Verzin een naam die past bij deze paddenstoel (bij de vorm of kleur of bij de plek waar die groeit).

Weet je misschien ook de echte naam?