Water en verdroging

riethoekplas in het voorjaar
Riethoekplas in het voorjaar

Dit is een onderdeel van het Merelpad.

Hier sta je bij de Riethoekplas. In De Riethoek is veel water. Er zijn kleine poelen en deze grote plas.
Op de Riethoekplas zie je in de zomer waterlelies bloeien. In de poelen en de plas zitten bruine en groene kikkers, gewone padden en kleine watersalamanders. Soms kun je hier een ijsvogel zien.

Waterlelie. Foto Saxifraga-Bart Vastenhouw

Klimaatverandering

Door klimaatverandering kan het in korte tijd erg hard regenen. Een gebied als De Riethoek en het park eromheen kunnen dan goed het regenwater opvangen.

Als het lange tijd niet regent, vallen de poelen droog. Dat is niet leuk voor de dieren die daarin leven.Bomen op de hoge delen kunnen ook last van de droogte krijgen. Ze verliezen soms al in de zomer hun bladeren. Sommige planten gaan zelfs dood.

verdrogende poel
Verdrogende poel

Doordat er te veel CO2 (kooldioxide) in de lucht zit, wordt het ’s zomers warmer. Algen die in het water leven, gaan dan sneller groeien. Dat geldt vooral voor blauwalgen. Die herken je aan de groenblauwe laag die dan op het water drijft.
Als je in water met blauwalgen zwemt, kun je daar ziek van worden. Ook dieren kunnen daar ziek van worden. Door de laag met blauwalgen kunnen waterplanten minder goed groeien.

Leuk weetje

Blauwalgen bestaan al 3,5 miljard jaar! Ze waren de eerste organismen die zuurstof konden maken. Ter vergelijking: de aarde is 4,6 miljard jaar oud. De eerste dinosaurussen leefden 230 miljoen jaar geleden. En de eerste mensachtigen ontstonden zo’n 10 miljoen jaar geleden.

Opdrachten

  • Is het water helder? Trek je schoenen uit en ga hier in het water staan. Hoe voelt dat?
  • Kijk eens of je planten en dieren in en bij het water ziet. Welke ken je?
kleine poel (met daarachter duizendknoophoop)
Kleine poel op De Riethoek