Nachtelijk gefladder

Posted on

In de nacht van zaterdag op zondag, 8-9 juli 2023, zijn bij het Tuinhuis van de Ruige Hof door Edo Goverse (projectleider bij Ravon) nachtvlinders geïnventariseerd en wij mochten erbij zijn. De nacht was warm en zwoel en het was windstil: ideaal om een schitterende voorstelling te mogen verwachten.

Donkergroene korstmosuil

We werden niet teleurgesteld. De ene na de andere nachtvlinder landde op het witte laken en liet zich bekijken, benoemen en fotograferen. Wonderlijke namen: Huismoeder, Wapendrager, Kleine Beer… We lieten ons niet afleiden door honderdduizenden stippelmotten die eveneens met z’n allen door de lamp werden aangetrokken en laken en toeschouwers bedolven. Het werd een magnifiek schouwspel, bekroond door de komst van de majesteitelijke Ligusterpijlstaart die rustig plaats nam op het witte doek en zich als een ware filmster liet bewonderen, terwijl de camera’s klikten.

Alle waargenomen soorten vind je in het fotoverslag van Edo Goverse.

Op waarneming.nl vind je alle soortnamen van de op 8 en 9 juli waargenomen soorten (niet alleen van nachtvlinders).

Een bijzondere waarneming was die van de donkere haakpalpmot. Was nog niet eerder waargenomen in Groot-Amsterdam, tot nu toe alleen enkele waarnemingen in de duinen.