De Riethoek

Spannend gebied

Natuurterrein De Riethoek is een spannend gebied met hoge, droge delen. Je kunt daar zelfs duinplanten tegenkomen omdat de omstandigheden daar gunstig voor zijn. Ook is er een laag gedeelte, natte stukken met moerasplanten. Verder vindt u er zonnige hooilanden met prachtige wilde bloemen en ook dicht struikgewas waar onder andere veel zangvogels zich verstoppen.

Een deel van het terrein is gelegen op een oude puinstortplaats. Hierop zijn bomen spontaan gaan groeien en hebben mossen en korstmossen hun plekje gevonden. Ook vinden we hier konijnen en zelfs hagedissen die hier hun woningen gemaakt hebben.

In het voorjaar wemelt het in de poeltjes en sloten van de bruine en groene kikkers, naast watersalamanders.

Foto-impressie Riethoek
nieuwe brug in de Riethoek
Riethoek, schaften
feestje Riethoek
herfststemming in de Riethoek
Riethoek
Riethoek, omgevallen boom
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Natte hooilandje

Op het ‘natte hooilandje’ voelen beschermde planten als rietorchis en moeraswespenorchis zich thuis, evenals de grote boterbloem.
Hoewel het terrein omgeven is door woonwijken en een snelweg, flitst de ijsvogel regelmatig als een blauwe schicht over het water.
En in de herfst kunt u genieten van de grote hoeveelheden paddestoelen, die bezit hebben genomen van de houtwallen.
Lees meer over de verschillende soorten natuur op de Riethoek.

Werken in Riethoek
Vrijwilligers aan het werk in de Riethoek

Merelpad

Het merelpad op de Riethoek is voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar. Zij kunnen het pad samen met hun ouders lopen, met een schoolklas of tijdens een verjaarspartijtje. Het pad telt 12 onderwerpen over de natuur op de Riethoek zoals korstmossen, water en verdroging of halsbandparkiet. Lees meer over het merelpad.

Kaart

Bekijk de detailkaart van de Riethoek

Hoe kom je bij de Riethoek?

De Riethoek ligt in Gaasperdam, aan de zuidwestkant van Nellestein, dus ten Noordoosten van de wijk Maldenhof en tegenover kinderboerderij ‘t Brinkie. Bekijk de locatie op Google Maps

Openbaar vervoer
Vanaf station Holendrecht of vanaf Metrostation Gaasperplas kunt u met Bus 47 richting halte Leerdamhof reizen. De bus stopt op de dreef, waarna u naar beneden gaat, daar ziet u dan de Riethoek.

Fiets
Er is bewegwijzering vanaf de metrostations Holendrecht, Reigersbos en Gaasperplas. U kunt de groene bordjes volgen die o.a. aan de lantaarnpalen zijn bevestigd.

Auto
U rijdt vanaf de A9 de Langbroekdreef op. Voor de rotonde slaat u links af en parkeert u bij parkeerterrein bij Langbroekdreef naast de obelisk. Op het parkeerterrein loopt u richting het fietspad naar Holendrecht. U gaat het viaduct onderdoor en dan is de Riethoek meteen aan uw rechterhand.