Samen met Oekraïners hengelen naar PAЧOK

Posted on

Leden van de Rotary streven ernaar Oekraïense vluchtelingen die in Abcoude worden opgevangen enige afleiding te bieden door hen wat van hun nieuwe omgeving te laten zien. En zo bezocht een groep van ruim twintig Oekraïners – voornamelijk jonge moeders met jonge kinderen – maandagavond 8 augustus 2022 Klarenbeek. Vier vrijwilligers stonden klaar om hen te ontvangen en rond te leiden, in hun beste Engels, met bovendien een woordenlijst Russische termen. Maar ook met vergrootglazen, emmers en schepnetten want er moesten rivierkreeften (PAЧOK) worden gevangen. Dat laatste hadden we bedacht voor de kinderen maar het bleek al snel dat sommige volwassenen maar wat graag in het water gingen vissen.


We gaven onder meer uitleg over de tuinen, lieten het Groot Blaasjeskruid zien, vertelden over de molen, over het rietland, de karekiet en haar nest en de rol van de koekoek. We lieten het hooiland zien en de grienden. We toonden de pit in het pitrus en hielden hen de verschillende muntsoorten onder de neus.
Onze gasten waren duidelijk geïnteresseerd en de kinderen vonden het leuk. Twee rivierkreeften werden gevangen. Na afloop werd iedereen onthaald op lekkere wraps bij het zwemstrand. Missie geslaagd.


Een merkwaardig moment – waar de rondleiders niet op waren voorbereid – was de ontmoeting op het smalle bospad met een groep Aziatische toeristen (Indonesië?), gekleed in batik, verlegen groetend.