Vogelwandeling 12 november

Posted on

Een prachtige morgen! En dat was een cadeau na al die regen en wind. De ochtendzon legde een gouden gloed over Klarenbeek en het verre beieren van de kerkklokken in Abcoude versterkte de sfeer.

Onder leiding van Pieter en Christiaan gingen twee groepen op pad, laarzen aan want Klarenbeek is erg nat. We hoopten op groepen doortrekkende vogels en we werden niet teleurgesteld: enorme formaties ganzen vlogen over. Eén groep werd als het ware ‘geleid’ door een heel andere vogel, die de koppositie had ingenomen.

Als altijd hoorden we de Cetti’s Zanger, maar ook de roodborst, de ekster, de halsbandparkieten. We zagen een fazant zich uit de voeten maken en in het water: waterhoen, wilde eend, reiger, meerkoet, fuut in wintertooi en krakeend. Groepen vinken en groepen sijsjes die in een grote vlucht over kwamen vliegen waarna ze met z’n allen in de bomen buitelden. En een buizerd die aan de rand van het voetbalveld op de grond zat en smikkelde van… ja, van wat? Dat konden we niet zien maar het smaakte en kraaien aasden om hem heen.

Deze vogelwandeling werd als vanzelf ook een paddenstoelenwandeling; kijken in de lucht en hoog in de bomen valt moeilijk te combineren met speuren op de grond maar we zagen onder meer heel veel honingzwammen, de vliegenzwam, een vuurzwammetje, een stinkzwam, de kopergroenzwam en de oranjerode stropharia.

Luberta

Sijs. Foto Gerrit Alink