Vogelwandeling 17 december

Posted on

De laatste vogelwandeling van 2023 en de verwachtingen waren hoog gespannen; er was immers kort geleden een bokje gezien op Klarenbeek! Tijdens de wandeling in november zijn 36 waarnemingen gedaan. Zouden we daar in december overheen gaan?
Pieter maakte iedereen warm met een bloedstollend verhaal over de belaging door een halsbandparkiet.
Welke wintergasten kunnen we verwachten? Barmsijs? Koperwiek? Zingende zanglijsters?
We gingen op pad – het was heerlijk weer – en al snel scheerde de havik door de lucht, even later de sperwer. Kleine sijsjes dronken water uit de sloot en lieten zich daarbij heel goed zien. ‘Wat hebben we al veel gezien!’ verzuchtte iemand toen we halverwege Klarenbeek waren en toen moest de kneu nog komen!
Wat zagen we nog meer? Even een greep: de goudhaan, de boomkruiper in spiraalgang een boomstam beklimmend terwijl in dezelfde boom een grote bonte specht druk doende was iets uit een tak te peuteren. Een grote groep krakeenden, een vlucht van honderden kieviten. Futen en ruziënde meerkoeten, zilvermeeuwen, brandganzen in formatie, duikeenden en een kleine mantelmeeuw. De cetti’s zanger liet zich luidkeels horen. En de allereerste waarneming in dit gebied van een grote zaagbek!
Ook wat we níet zagen viel op: in ‘mijn’ groep geen roodborst, geen winterkoning, geen waterhoen en geen buizerd.
Eén zeer ervaren vogelaar meldde een lepelaar maar omdat hij hem als enige gezien had, ontbrak de officiële bevestiging en de lepelaar kwam niet op de lijst waarnemingen.
Totaal: 41 soorten!
Volgend jaar weer? Houd de agenda op de website in de gaten voor de data.
Op de foto een grote zaagbek. Foto Hans van der Doel.

Luberta.