Vogelwandeling 18 mei 2025

Posted on

Vandaag telden we meer dan 50 verschillende soorten vogels. Dat is niet weinig en dan heb ik een paar speciale vogels nog niet eens meegeteld.
Mooi weer, maar met wat lichte bewolking waren de condities om vogels te ontdekken gunstiger. De koekoek roept en we hoorden het bubbelen van zijn vrouw. Het wordt beweerd maar is niet zeker dat met dat geluid het leggen van een ei wordt bejubeld. In de rietkragen van Klarenbeek zongen de kleine karekieten. Dus alles is mogelijk.
Het was de zesde vogelwandeling en Pieter verwachtte dat we jonge watervogels zouden zien (twee dagen eerder zwom een eend met zeven pullen door een van de Klarenbeekse sloten) en een nest jonge mezen was ook waargenomen. De ijsvogeljongen zijn uit het ei en worden gevoerd door de oudervogels. En de meerkoet zwemt rond met jongen. Kortom: het hoogtepunt van het broedseizoen.
We gingen op pad: één groep met Pieter van der Linden en één groep met Peter Rodrigues.
Al snel ontdekten we de grote bonte specht, de grauwe vliegenvanger en een vrouw zwartkop die het veel te druk had met haar maaltijd – een vette rups – om op ons te letten. Een tuinfluiter zong, of was het nu een zwartkop die een tuinfluiter imiteert? Dit vermogen tot imitatie zou ons vaker parten spelen. Op de top van een kale jonker zat een putter te pronken. Het oranje havikskruid staat in bloei, evenals de ratelaar en er lag vossenpoep op het pad. Verklaart dat het verdrijven van de broedende gans kort geleden?
Op het pad ‘langs het spoor’ hoorden en zagen we de spotvogel, overgekomen uit Afrika om hier te broeden. Een spotvogel heet niet voor niets zo; hij is beroemd vanwege zijn imitaties en het lukte hem bij ons verwarring te zaaien.
Op het Abcoudermeer zwom een eenzame canadese gans met zijn lange slanke zwarte hals.
De groep van Peter zag een sperwer, Pieters groep zag niet één roofvogel. Het hooggelegen haviksnest is ingepikt door de nijlgans.
De krakeend en de wilde eend, de scholekster, de heggenmus, alle soorten mezen behalve de buidelmees (die ook geen familie is). De groenling kreunde én zong. De bosrietzanger én de rietzanger zijn gehoord en de zilverreiger spiegelde zichzelf in het water.
En die speciale vogels die ik niet mee mag tellen? Ze werden al snel afgevinkt: de geluksvogel (die de grauwe vliegenvanger herkende), de pechvogel die hem niet voor zijn kijker kreeg en een middelbare hardloper die passeerde, op zichzelf wees en riep ‘ik ben een hele vreemde vogel!’

De prachtige foto’s zijn dit keer van Gerrit Alink en de volgende wandeling is op 1 juni 2025.

Tellijst waarnemingen 18 mei 2025