Vogelwandeling 20 juni

Hallo allemaal.
Het vogelvoorjaar nadert zijn einde. De Koekoek zowel man en vrouw laten zich nog steeds zien en van zich horen . Dat betekent dat de Kleine karekieten nog steeds eieren leggen. Zij zullen haast moeten maken om de jongen van dat legsel op tijd vliegvlug te krijgen. Kleintjes die in hun eentje straks zuidwaarts zullen trekken tot halverwege Afrika .
Maar voor de meeste vogels is dat voorbij. Er vliegen heel wat Pimpelmezen, Koolmezen, Groenlingen en Putters met klein grut rond. De zang neemt af en de rui begint.
De Buizerd heeft een groot jong op het nest. Het jong van de Havik is pas twee weken oud en zal dus nog drie weken op het nest blijven. De ouders hebben intussen al geruid en moeten het jong dan nog drie maanden voeden.
De IJsvogels zijn hun tweede nest aan het voeren en proberen het straks waarschijnlijk nog een keer.
Maar voor vogelaars breekt een stille tijd aan tot in augustus de steltlopers weer beginnen terug te komen. Alhoewel, ik heb al weer mannen Kemphaan in prachtkleed gezien. Na de broed tijd keren zij al vast terug. Ook vrouwtjes Zwarte ruiter kunnen nu al terugkomen want zij laten de verzorging van de jongen aan de man over.
Om te weten: er is nog een steltloper die het nog bonter maakt: de Rosse franjepoot. daarbij laat het vrouwtje zelfs het broeden na de eileg aan het mannetje over. Maar deze soort zul je hier alleen sporadisch aan de kust zien.
Eind september zulle we ons weer melden en afhankelijk van de corona stand weer wandelingen plannen.
Een goede zomer toegewenst.
hans doorenbosch en peter rodrigues.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *