Wilgentenen

Natuurvereniging de Ruige Hof verkoopt wilgentenen in diverse diktes en lengtes. Meestal begint de verkoop in de tweede helft van februari als we de wilgen in de grienden knotten. We hebben bundels tot 4,5 meter lengte met tenen van 0,5 cm tot 3 cm dik. Een bundel kost € 4,- en er zitten ongeveer 10 dikke tenen of 15 dunnere in een bundel.
Attentiepuntje: de wilgentenen zijn maar op een paar diktes gesorteerd zodat in een bundel wilgentenen van meerdere diktes zitten. Wij bezorgen of verzenden de wilgentenen niet, u zult ze zelf moeten komen ophalen bij ons Tuinhuis.

U kunt voor verdere info contact opnemen met info@deruigehof.nl

Gebundelde wilgentenen

Enkele tips

Wilgentenen zijn perfect om te vlechten tussen palen. Het beste is om te beginnen met de dunste wilgentenen. Het dikste uiteinde van de wilgenteen dient voorbij de eerste paal gestoken te worden. Je kunt nu de wilgenteen door de palen heen vlechten. Bij het eind van de wilgenteen kun je de wilgenteen afknippen net voorbij een paal. De volgende teen kan dan bij die paal beginnen. Dit dient herhaald te worden tot het einde van de schutting.

Heg van wilgentenen
Wilgentenen tuinafscheiding

Ook kun je er, zoals hieronder op de foto, een mooie boog van maken, of je kunt ze als bonenstaken gebruiken. Wilgentenen worden ook wel gebruikt als knaagdierstokjes. Heeft u andere leuke ideeën, laat het ons dan weten.

Wilgentenenboog
Wilgentenenboog

Wilgentenen bewaren

Wacht na het snoeien of aanschaffen van de wilgentenen niet te lang met het vlechten. Anders drogen de tenen uit en worden ze minder buigzaam. De beste periode voor het vlechten is van november tot mei. Wil je ze toch even bewaren voordat je aan de slag gaat of zijn ze al droog als je ze koopt? Bewaar ze dan op een vochtige en koele plek. Je kunt de tenen ook een tijdje in een grote waterbak leggen, zo worden ze weer soepeler.

Eendenkooi van wilgentenen
Eendenkooi van wilgentenen